Short note-Reserve bank of India


Reserve Bank of India
1. When did Reserve Bank of India (RBI ) formed?
Answer: 1935 april 1
2. When did Reserve Bank of India (RBI ) Nationalised ?
Answer: 1949
3. Where was the first Headquarters of Reserve Bank of India (RBI ) ?
Answer: Kolkata
4. When did the Headquarters of Reserve Bank of India (RBI ) moved to Mumbai ?
Answer: 1937
5. Who was the First Reserve Bank of India (RBI ) Governor ?
Answer: Sir Osborne Smith
6. Who was the first Indian RBI Governor ?
Answer: C.D.Deshmukh
* 7. Which Commission recommended the formation of Reserve Bank of India (RBI ) ?
Answer: Hilton Young Commission (Royal commission )
* 8. Which is the central bank in India ?
Answer: RBI
* 9. Which bank is known as Banker’s Bank ?
Answer: Reserve Bank of India (RBI)
* 10. Who is the present Governor of RBI ?
Answer: raghuram rajan from 5/9/2013
* 11. Who introduced the Banking Ombudsman Scheme ?
Answer: Reserve Bank of India

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s